Hogyan szerezzünk NIE számot Spanyolországban

Szóval mi is az NIE és mihez kell?

Az NIE (Número de Identidad de Extranjero) lényegében egy személy igazolvány szám az EU tagállamokból érkező emberkéknek, amit 90 nappal (3 hónap) érkezés után kötelező megcsinálni. – mivel a 90 nap után már nem turistának számítasz.

A számot egy A4es papíron adják ki, amire nagyon kell majd vigyázni.

Elengedhetetlen kiváltani, ha Spanyolországban szeretnél élni és dolgozni. Szükség van rá, ha bankszámlát akarsz nyitni, házat venni vagy munkát vállani.

De ha ezt a kis irományt olvasod valószínűleg ezzel mar tisztában vagy J

Sok cég szép összegekért leveszi az ügyintézés terhét a válladról, de én egy kicsit borsosnak ítéltem meg az összeget, amit elém raktak egy „talán” időpontért (ami lehet nem is a körzetemben lesz) és egy kitöltött papírért, így felgyűrtem az ingujjam és saját magam álltam neki. De persze ezt mindenki maga dönti el, hogy mi egyszerűbb neki. Egyértelműen mindkét út teljesen jó, és mindkettőnek van előnye is hátránya is.

Itt hozzáteszem, hogy ha magad szeretned intézni akkor elengedhetetlen egy alap spanyol tudás mivel minden papírt spanyolul kell bemutatni/kitölteni, valamint nagy valószínűséggel az ügyintéző sem fog tudni egy mukkot sem más nyelven. (A keresőn (pl: Chrome) be lehet állítani, hogy a spanyol oldalakat automatikusan lefordítja az általad választott nyelvre…ez egy kis segítséget nyújthat).

Én mindenhol az útlevelemet használtam, így nincs tapasztalatom a személy igazolvány használattal kapcsolatban, bár nem hiszem, hogy bármiféle akadály lenne, mivel egy elfogadott hivatalos dokumentum.

Még egy széljegyzet: általában mindenhol kérik az eredetit és egy másolatot – legyen az útlevél, kitöltött űrlap stb. Szóval érdemes felkészülni ezekből is.

A legvégen fogom beilleszteni a nyomtatványokat, és hogy mit kell rajtuk kitölteni.

Akkor vágjunk is bele.

A megszerzés menete:

 • Bejelenteni a lakcímet
 • Időpontot kérni az NIE-szám ügyintézéshez
 • Befizetni az illetéket
 • Megjelenni az időponton
 • Siker – Ünneplés – Pezsgő – Konfetti – Tűzijáték – Taps – vagy csak egy kiadós

Bejelenteni a lakcímet

 A sikeres letelepedéshez elengedhetetlen, hogy legyen bejelentett lakcímünk.

Nem kérik az NIE-hez, (ezért lett ő a nulladik a sorban J) de nekem segített amikor felmutattam.

Mint mindenhol itt is előzetes időpontot kell kérni a helyi Oficina del padrón-nál, olyasmit kell keresni, hogy Altas y cambios de domicilio en Padrón de Habitantes – erre kattintva lehet általában időpontot kérni.

Majd igazolvánnyal, kitöltött űrlappal (Hoja Padronal) és bérleti szerződéssel lehet megjelenni. Ha biztosra akarunk menni, hogy jó igazolást adnak szólhatunk, hogy az igazolás az NIE szám megszerzéséhez kell (az igazolás, amit én kaptam 3 hónapig érvényes, szóval érdemes ezen időkereten belül megcsinálni az NIE-számot)

Időpontot kérni az NIE-szám ügyintézéshez

Időpontot kérni az alábbi weboldalon lehet:

https://icp.administracionelectronica.gob.es/icpco

A kapott időponton általában a rendőrségre kell majd menni, ők foglalkoznak ezzel, ők állítják ki az NIE-t.

Az időpontot megszerezni idegtépő, van, aki 2 hónapig próbálkozik, itt lehet segítségül hívni a fentebb említett cégeket – akiknek elvileg van bennfentes emberkéjük igy talán egyszerűbben kapsz rajtuk keresztül időpontot.

Én egy szerdai napon minden 20 percben megnyitottam és próbáltam időpontot kérni. Így lett időpontom, kvázi „egyszerűen”. Az időpont kérésnél meg kell adni melyik rendőrségen szeretned megcsinálni, ugye az ideális az lenne, ha a saját városodba tudnád. De mivel nagyon kesze-kusza a rendszer érdemes az időpont kérésnél azt bejelölni, hogy a régiódban bárhol jó (persze nekem ezt így könnyű, mert nekünk van kocsink, szóval én meg tudtam volna oldani, ha nem a saját városomba kell elintézni).

Időpont keres menete:

 1. Megnyitod a fent említett honlapot
 2. Kiválasztod a régiód
 3.  Acceptar
 4. Az Oficina legördülő listából kiválasztod melyik rendőrségen szeretnéd az időpontot. – ha mindegy hol akkor válaszd a Cualquier oficina-t a listából és akkor a régiódban levő azon rendőrségen kapsz időpontot, ahol éppen a rendszer talál – szerintem, ha megteheted ezt érdemes bejelölni, igy talán nagyobb az esély, hogy lesz időpont.
 5. A TRÁMITES CUERPO NACIONAL DE POLICÍA legördülő sorból kiválasztod a POLICIA – ASIGNACIÓN DE NIE-t – mindegyik rendőrségen más a megnevezés a lényeg, hogy az NIE benne legyen a leírásban.
 6.  Acceptar
 7. A következő oldalon leírja mit kell hozni az időpontra itt csak az Entrar-ra kell
 8. Következőn rákattintasz a karikára a PASAPORTE elött, majd begépeled az útlevél számodat.
 9. Nombre y applellidos: Név (előre megy a keresztnév, majd a családnév)
 10. Año de nacimiento: Születési év
 11. Pais de nacionalidad: Születési ország (HUNGRIA)
 12.  Acceptar
 13. Klikk a Solicitar Cita-ra
 14. Itt két lehetőség van, ha nincs időpont akkor kiír egy üzenetet, hogy bocsi most nincs hely (En este momento no hay citas disponibles.) és akkor lehet elölről Ha van időpont akkor itt feladja a lehetőségeket, melyik rendőrségen van szabad hely. A legördülő listából válaszd ki a neked legkedvezőbb rendőrséget/irodát.
 15.  Siguiente
 16. A következő oldalon meg kell adni a telefonszámot (Teléfono), és az email címet (ezt 2szer: e-Mail és Repita e-Mail)o Ki kell tölteni a Motivo o tipo de solicitud de la cita-t – ide elég beírni, hogy„NIE”
 17.  Siguiente
 18. Ezek után felajánl 3 időpontot, ami közül kell kiválasztani a nekünk megfelelőt (rá kell klikkelni J) – Néhány helyen van olyan lehetőség, ahol egy legördülő listából másik időpontokat is választhatunk, ha a 3, amit először felad nem kedvező nekünk, DE ne felejts el, hogy 5 perced van eldönteni melyik időpontot választod!!!!
 19.  Siguiente

Meg egyszer átnézhetjük a foglalás adatait, amit el kell fogadni, ezután kapunk egy visszaigazolást (emailben is elküldik) amit majd ki kell nyomtatni (bár elvileg már a mobilon is be lehet mutatni) – és vinni magunkkal az időpontra.

Én Madrid régióban csináltam az időpontot, más régiókban egy kicsit eltérő lehet az időpont foglalás menete, de a fenn leírtak alapján én úgy gondolom bárhol elboldogulsz.

Érdemes megjegyezni, hogy ha a böngésződ úgy van beállítva akkor nem kell minden adatot minden próbálkozáskor begépelni mert automatikusan feladja az elmentett adatokat.

Ezzel a neheze le is van tudva…az időpont az egyik legnagyobb stresszfaktor, mert az amúgy is fantasztikus spanyol bürokrácia a covid miatt most még lassabb, és az időpont kérés időigényes és hosszas feladat lehet.

Befizetni az illetéket 790:012 űrlappal

Ha meg van az időpont, akkor az interneten ki kell tölteni a 790:012 formanyomtatvány, majd kinyomtatni az összes oldalt (4 oldal, és ebből 3 oldalon alá kell írni a KEZZEL!!! a kijelölt helyen) és azzal elmenni bármelyik bankba befizetni az„illetéket”.

A nyomtatvány a Tasa modelo 790 Código 012. Ezen a linken lehet kitölteni:

https://sede.policia.gob.es/Tasa790_012/ImpresoRellenar

Ha tudsz angolul akkor ez a webhely nagyon szuperül elmagyarázza mit és hogyan kell kitölteni:

https://www.supportinspain.info/knowledge-base/guidance-notes-on-filling-in-the- 790-012-tax-fee-form/

Ha nem megy az angol én is beillesztek egy rövid útmutatót a végén a többi űrlappal együtt.

Itt megjegyzendő, hogy nekem szerencsém volt, mert párom spanyol, spanyol bankszámlával, igy nem volt nehézségem befizetni az összeget. De hallottam esetekről, ahol a bank problémázott, ha nem spanyol bankszámláról akart az illető fizetni…gondolom ezt bankja válogatja.

Megjelenni az időponton

Miután sikeresen befizettük az illetéket már „csak” meg kell jeleni a rendőrségen a kapott időponton.

Amit vinni kell:

 • Kinyomtatott/mobilra letöltött igazolás az időpontról
 • Kitöltött és befizetett 790:012 – Eredeti példányok NEM másolat
 • Kitöltött EX-15 nyomtatvány – Eredeti ÉS másolat
 • Útlevél/személy igazolvány ÉS másolat
 • Bármilyen nyomtatvány, ami segítheti az ügyünket

(én az NIE kérvényezés indokaként azt írtam a nyomtatványra, hogy összekötözöm spanyol párommal, így vittem a 0) pontban említett lakcím igazolást, amin látszik, hogy együtt élünk, valamint a szerződéseket (spanyolra lefordítva – Londonból költöztünk ide) az elmúlt több mint 2 évből, ami igazolja, hogy már több éve együtt élünk.)

Arra készülni kell, hogy hiába van időpont, egy darabig ücsöröghetünk a sorunkra várva J De miután én következtem nagyon gyorsan meglett minden. Odaadtam az ügyintézőnek az összes papírt, elmondtam, hogy párom kapott egy munka ajánlatot és azért költöztünk Londonból ide. Pötyögött egy kicsit a számítógépen, majd közölte, hogy másnaptól átvehetem az NIE-számomat ugyanitt (ehhez mar nem kell időpont).

Siker – Ünneplés – Pezsgő – Konfetti – Tűzijáték – Taps – vagy csak egy kiadós szieszta.

Kész is, megszerezted az NIE-számodat. Látod…nem is olyan bonyolult

ŰRLAPOK

Segitség az űrlapok kitöltéséhez pdf formátumban:

NIE-Űrlapok Minta

9 hozzászólás

 1. Kedves Gotti!

  Nagyon szuper és hasznos a blogod 🙂 Azt szeretném kérdezni (mert már 5 különböző dolgot olvastam ezzel kapcsolatban), hogy a NIE szám igénylésnél mennyire számít, hogy milyen lakcímet adunk meg? Gondolok itt arra, hogy mivel ez a 0. lépés és pl. mi ennél a lépésnél még mindenképp csak airbnb-t bérelnénk, lehetséges -e így a NIE elintézése? Van ez az ördögi kör, amit nehezen tudok megfejteni, hogy NIE- munkaszerződés – albérlet de egyiksem megy másik nélkül, viszont mindenképp ez lenne a logikus sorrend.

  Előre is nagyon köszönöm a válaszod,
  Dóri

  1. Elvileg a lakcím ami a NIE-re kerül teljességgel lényegtelen. Nekem 2008 óta ugyanaz a NIE és azóta az ötödik címen lakom.
   Igazából NIE-re a munkavállaláshoz nincs szükség. SS-számra van szükség, hogy a munkáltató tudja utánnad fizetni a járulékokat. Persze ezt szokták indokként felhozni amikor nem vesznek fel de az önéletrajzon feltüntetheted, hogy folyamatban van. Továbbá megemlítheted, hogy EU tagállabmól vagy és probléma nélkül, legálisan alkalmazható vagy.

 2. Szia. Nekem már van egy NIE számom, de névváltoztatás történt. A barcelonai konzul jelezte hogy 35€-ért kiad nekem egy spanyol nyelvű névválzotatás igazolást. Állítólag olyan mintha most igényelnem először a NIE t csak plusz igazolni kell hogy névváltoztatás történt…és hogy bemehetek bármelyik kirendeltségre. Biztos hogy ez így van?

  1. Ezt nem fogod medtudni amíg meg nem csinálják neked. Elvileg így van, és régen Madridban is így működött de itt minden attól függ, hogy éppen van-e kedve a funcionario-nak veled foglalkozni vagy sem. 😀

 3. Szia!
  Érdeklődni szeretnék, hogy a NIE szám ügyintézés során az EX–15-ös nyomtatványon magyar vagy spanyol telefonszámot szükséges feltüntetni.

  Köszönettel. Szilvia

  1. Főképpen azt amelyiken elérnek de én személy szerint nem szeretek semmilyen felületet adni az ügyintézőknek a kötözködésre.

 4. Kedves Botond!

  A NIE nyomtatványnál(EX15) 2 kérdésem lenne:
  1. házas nőként a születési nevet vagy a jelenlegi(felvett) nevet kell beírni?
  2. a nyomtatványba nem enged géppel beírni, gond, ha kézzel van kitöltve? alább a linkje:
  https://www.inclusion.gob.es/documents/410169/2156472/15-Formulario_NIE_y_certificados_Imprimible.pdf/cb390515-617f-ec9f-58d5-a93991fb9d16?version=1.0&t=1674731398799&download=false

  Köszönöm a válaszokat előre is!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük